Do najważniejszych celów obróbki cytrusów można zaliczyć

  • standaryzację surowców
  • poprawę stabilności składników cytrusów
  • poprawienie rozpuszczalności tych składników
  • stałą produkcję wysokiej jakości aromatów cytrusowych

Dwoma podstawowymi technikami są destylacja
i ekstrakcja. Destylacja oparta jest na doprowadzaniu do punktu wrzenia poszczególnych składników, natomiast ekstrakcja oparta jest na rozłożeniu współczynników rozpuszczalności poszczególnych komponentów. Zróżnicowanie stopnia koncentracji jest możliwe do określenia dzięki tym dwóm technikom.

Istnieją istotne różnice między tymi dwoma technologiami.

  • Destylacja; w jej trakcie częściowo oddzielane są monoterpeny o niskim punkcie wrzenia i składniki aromatyczne. Powstały w trakcie skoncentrowany olejek zawiera sześcioterpeny węglowodorów utlenione przy wysokiej temperaturze wrzenia.

  • Ekstrakcja oddziela prawie całkowicie monoterpeny i seskwiterpeny węglowodorów od składników utlenionych. Technika ta używana jest głównie do produkcji ekstraktów olejków rozpuszczalnych w wodzie mocno skoncentrowanych (bez rozpuszczalnika) o 40-60- krotnej koncentracji. Technikę tę wykorzystuje się również do produkcji olejków AON (patrz wyżej), które są olejkami pochodzącymi z ekstrakcji od 5 do 10 krotnej koncentracji.

Olejki zawierające dużo wosku są koncentrowane dzięki zastosowaniu techniki próżniowej. Wosk oddzielany jest od frakcji aromatu, który oddestylowany, oddzielany jest od wosku w warunkach próżniowych. Produkty te znane są pod nazwą destylatów olejków tłoczonych na zimno. Destylację w warunkach próżniowych wykorzystuje się przy następujących olejkach tłoczonych na zimno: cytrynowym, z zielonej cytryny, mandarynkowym, grapefruitowym, ponieważ wszystkie one zawierają duże ilości wosku.
W procesie ekstrakcji, składniki utlenione oddzielane są od węglowodorów poprzez wykorzystanie ich rozpuszczalności i polaryzacji. Olejek cytrusowy miesza się z wodnym roztworem alkoholu i następuje rozpuszczenie tlenków polarnych w warstwie alkoholu. Węglowodory nie polarne nie rozpuszczają się w alkoholu i dzięki temu są oddzielone od tlenków. Składniki polarne są pozyskiwane z alkoholu poprzez odseparowanie rozpuszczalnika poprzez destylację w niskiej temperaturze.
Tworzenie wysokiej jakości unikalnych aromatów cytrusowych wymaga wiedzy i znajomości najlepszych komponentów cytrusowych. Przedsiębiorstwo Florida Worldwide Citrus łączy w sobie mocną pozycję na rynku surowców cytrusowych z dużą wiedzą i umiejętnością kreowania aromatów. Wszystko to, aby tworzyć aromaty cytrusowe i komponenty aromatyczne o najwyższej jakości FTNF.

wstecz >>