System FTNF polegający na dodaniu aromatu do 100% soku pomarańczowego stosowany jest w Stanach Zjednoczonych i Europie. Dobry system dodawczy zawiera wszelkie składniki smakowe pozyskiwane na etapie koncentracji soku pomarańczowego.

System dodawczy FTNF funkcjonuje jako system jednokomponentowy (integralny) tzw. "wszystko w jednym". Oznacza to, iż należy oddzielnie dodać aromat fazy wodnej i olejek aby otrzymać maksymalną siłę i jakość aromatu. Najnowsze systemy dodawcze FTNF charakteryzują się prostotą zastosowania.

  • DODATEK ZAROMATÓW "FAZY WODNEJ"
    Zasadniczo aromaty pomarańczowe mogą być dodawane w dowolnym momencie procesu "składania" aromatu. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, aby uniknąć utraty smaku, gdyż faza wodna aromatu pomarańczowego zawiera najbardziej lotne składniki soku. Potraktowanie gazem nitrogene, pojemników z zamkniętą mieszanką, lub też dodanie tego gazu w procesie (in-line) okazuje się być najlepszym sposobem pozwalającym połączyć aromat pomarańczowy fazy wodnej z sokiem. Należy unikać wypełnienia pojemników powietrzem, ponieważ utlenianie chemiczne niszczy delikatne składniki smakowe. W przypadku nadziewania ciastek aromat fazy wodnej nie jest polecany, gdyż nie wykazuje odporności na wysokie temperatury.

  • DODATEK OLEJKU
    Dodatek olejku do soku pomarańczowego jest niezbędny do otrzymania optymalnej siły smaku. Olejki trudno rozpuszczają się w soku pomarańczowym, dlatego też należy dodawać je do soków mocno skoncentrowanych lub do mieszanki soku z cukrem. Zapewnia to powstanie jednolitego produktu. Należy odczekać jakiś czas aby kropelki olejku przeniknęły całkowicie strukturę soku czy też mieszanki soku z cukrem. Uniemożliwi to rozwarstwienie się olejku podczas rozcieńczania soku jak i w przypadku zastosowania mieszanki sok-cukier do nadziewania ciastek. Nasz aromat 5400 należy do tej właśnie grupy i nadaje wsadom do ciastek swój unikalny smak świeżej pomarańczy.

  • DODATEK STERYLNEGO AROMATU
    Dodanie sterylnego, mocno skoncentrowanego aromatu jest możliwe poprzez włączenie go (in-line) po uprzedniej pasteryzacji. Ten specjalny system dodawczy jest skomplikowaną mieszanką ekstraktów olejków rozpuszczalnych w wodzie w połączeniu z lotnymi frakcjami fazy wodnej pomarańczy.
    Te wysoko skoncentrowanych aromaty zawierają dużą ilość alkoholu naturalnie obecnego w pomarańczy są to jednak aromaty 100% FTNF. Ich główne zastosowanie to produkty mrożone. Nie nadają się one do wsadów cukierniczych.

wstecz >>